Írta: Administrator
|
2013. március 21. csütörtök, 16:56 |
A fa mint tûzelôanyag: Az erdészetben a megtermesztett faanyag vágáslap alatti és vágáslap feletti részét különböztetik meg.A vágáslap alatti rész a tuskó és gyökérzet, amely a klasszikus erdőgazdálkodás során vagy a sarjaztatásban hasznosul,vagy évek során lebomlik,de mennyiségével nem számolnak, hiszen kiszedése igen energiaigényes,és előkészítése az energiatermeléshez szakmai,technológiai szempontból komplikált feladat, valamint igen költséges tevékenység.Egy esetben számolhatunk a tuskók felhasználásával, ha a korábbi állomány végvágása utáni felújítás teljes talajelőkészítéssel,vagy teljes talajelőkészítéssel és fafajcserével történik. Ekkor ugyanis a tuskókiemeléssel jelentős mennyiségű faanyaghozjuthatunk, melynek költségei az erdőfelújítást terhelik.A föld feletti farész a teljesfa, melyből jelenleg • ipari felhasználásra szánt választékokat és
• tűzifát
termelnek, miközben a vékony gally, a kéreg, valamint a felkészítés során keletkező eselékeket apadékként számolják el.
Az eddigiekből következik, hogy az erdőgazdálkodásban és a fafeldolgozásban tulajdonképpen hulladékok nincsenek,csak olyan farészek, melyek az adott időszakban gazdaságosan nem gyűjthetők össze, illetve nincs gazdaságos felhasználásilehetőségük. A fatermés a különböző termőhelyi osztályokban eltérő:
• a jó termőképességű erdők átlagosan 370 m3/ha,
• a közepes termőképességűek 235 m3/ha,
• a gyenge termőképességűek 120 m3/ha élőfakészlettel vehetők számításba.A magyar állományszerkezetet figyelembe véve az erdők éves hozama átlagosan 5 m3/ha/év értékre tehető. A fabázisú energiahordozók a felhasználónál
• hagyományos tűzifa, • darabolt és hasított kandallófa, • faapríték, • fabrikett és • fapellet formájában jelenhetnek meg (1. ábra).
|
Módosítás dátuma: 2013. március 21. csütörtök, 18:37 |